Jdi na obsah Jdi na menu

Barevné rázy ABT

 

Bezsrstá varianta

Jakákoliv barva je přijatelná. Kůže je obvykle různobarevná, na podkladové barvě ( bílé ) jsou tečky a větší skvrny jiné barvy. Někteří jedinci jsou jednobarevní  v různých barvách s možností hnědého nebo žíhaného pálení a dále s možností bilých znaků  na náprsence, bříšku nebo tlapkách.

Skvrny nebo tečky se s věkem zvětšují a v případě, že má jedinec vice těchto znaků, mohou se věkem až slévat v jednu velkou plochu.  Málé tečky se vice rozpiíjejí. To stejné platí u celobarevných jedinců s bílým znakem. Ten  může věkem až zmizet.

Věkem se na kůži u všech barevných variant začnou objevovat malé “stařecké” pihy.

Barva, resp. odstín barvy  se mění   s ročním obdobím.  Jakmile je kůže vystavená slunci, postupně se oplauje – tmavne. V zimním obodbí je barva světlá – neopálená.

Barva jedince se určuje po jeho narození, kdy má štěňátko ještě štěněcí novorozeneckou srst, která do 8. týdnů věku samovolně vypadá.  Po 100% určení barvy je nejdůležitější barva nosní houby.

Flekatí jedinci se narodí vždy celobílí nebo s většími barevnými znaky. Malé tečky se začínají objevovat až v dalších dnech života.

Pokud skřížíte dva  skvrnité jedince, narodí se vždy pouze skrvrnitá štěňátka. Pokud skřížíte dva jednobarevné jedince, mohou se narodit oba  rázy – stejně tak, jako u křížení skvrnitého a jednobarevného jedince.

Diskvalifikace: Albinismus

Osrstěná varianta

Osrstěný Americký bezsrstý teriér může být celý bílý, dvojbarevný, trojbarevný, tmavý nebo skvrnitý, ale vždy musí mít na těle  alespoň kousek bilé barvy, která může být v jakémkoliv množství a kdekoliv na těle pejska.

Ostatní přijatelné barvy jsou již zmiňovaná bílá,  černá, červená  - černá nosní houba a okraje očí, apricot  - černá nosní houba a okraje očí, hnědá  ( čokoládová ) - všechny odstíny hnědé barvy – zde je nosní houba a okraje očí hnědé, modrá– modrá nosní houba a okraje očí, citronová ( lemon )  - tato barva je  oranžová až svělte žlutá – stejná barva nosní houby a okraje očí.

Vady: 

osrstěná varianta  - světle, žlutohnědá barva ( světlá, nažloutlá se stejně zbarevným nosem ),  krémová ( světle žlutá a tónovaná bílá barva  ),  světle žlutá s černou a stříbrná ( extrémní nádech do modra ).

Diskvalifikace:

osrstěná varianta – modrošedá barva ( barva merle ), nepřítomnost bílé barvy v případě, že je  pes jednobarevný, jiný než bílý, albinismus.

Zdroj: http://www.puntovalentino.com/