Jdi na obsah Jdi na menu

Péče o ABT

 

KOMPLETNÍ PÉČE

Protože péče patří mezi nejčastější dotazy novým majitelů nebo zájemců o toto plemeno, dovoluji si napsat své zkušenosti za několik let soužití s těmito bezsrstými mazlíčky. A věřte, je to snažší, než by kdokoliv očekával. J

 

Péče o AHT určitě dodává nový význam heslu "Umyj a usuš"!!! Koupel ze vším všudy trvá max. 10 min! S oblibou používám následující výrobky a zjistila jsem, že je mojí psi velmi dobře snášejí. K mytí používám jakékoliv dětské tekuté mýdlo. Protože budete mýt kůži, nikoli srst, je důležité udržovat ji čistou a pokud možno, neaplikovat na ni žádné přísady. Zjistila jsem, že dětské tekuté mýdlo je svými účinky ideální, kůži zvlhčuje a zanechává ji hebkou jako dětská pokožka. Nepotřebujete opravdu nic dalšího. Platí zásada - čím méně, tím lépe. Po koupeli své nahaté dětičky ještě natřu nějakým krém. Po dlouhém zkoumání, který krém bude jejich "pleti" nejvíce vyhovovat, jsem dospěla k názoru, že neideálnější je obyčejná měsíčková Indulona nebo opět jakýkoliv dětský krém. Kupovala jsem spoustu jiných přípravků, mnohonásobně dražších, ale po pravdě, Indulona je naprosto ideální. Já sama své nahaté dětičky koupu jen podle potřeby, někdy také i jednou za tři až čtyři měsíce. Jejich kůže je stále nádherně jemná. O AHT nemusíte nijak výjimečně pečovat, než-li o ostatní plemena. Naopak si myslím, že jsou mnohem praktičtější! Přehnanou péčí a pravidelnými koupelemi můžete kůži naopak poškodit tím, že odstraníte veškerý ochranný filtr, který se na kůži vytvoří a tím kůži vystavujete snadnému průniku škodlivých látek, které číhají na každém rohu. Co je velmi důležité: krémy používejte POUZE po koupeli, jindy není potřeba ( to nemluvím o krémech s ochranným faktorem před slunečným zářením ).

JARO / LÉTO

A tímto se dostávám ke kapitole druhé. Jak svého pejska ochránit před sluníčkem. Zde se u mě péče rozděluje na dva rozlišné barevné rázy AHT. Pokud máte pejska, který je jednobarevný s tmavšími barvami – jako je černá, modrá, hnědá, červená a podobně, tak ochrana proti sluníčku může být menší než u pejsků, kteří mají svou kůží světlou nebo růžovou ( bílou ) s puntíky. Zde musíte počítat s větší ochrannou, protože světlejší kůže je na sluníčko náchylnější. Největší nebezpečí hrozí na jaře, kdy je sluníčko velmi agresivní a kůže je po zimně bez pigmentu. Já osobně doporučuji opět nějaký dětský ochranný krém s faktorem kolem SP25. Neustále se opakuji s dětskými krémy J, ale kůže AHT je na dotek miminkům opravdu podobná, proto se nejraději k této variantě přikláním. Pokud se se svým pejskem chystáte na delší procházku nebo zkrátka na delší pobyt na přímém slunci, doporučuji mít doma jedno opravdu lehké tričko, které bezvadně ochrání zádíčka, která jsou nejnáchylnější. Každý „Amíček“ miluje sluníčko. Vydržel by i dlouhé hodiny na něm ležet a vyhřívat se. Dejte prosím na toto pozor! Jakmile se kůže nějakým způsobem u štěňátka poškodí, už nikdy nedocílíte absolutně hladké, „broskvičkové“ kůže. Nikdy nedovolte opalování přes poledne! Já osobně opalovací krémy z 99% vůbec nepoužívám, protože mám jednobarevné jedince a měla jsem to štěstí na opravdu kvalitní kůži. Ovšem, jsou jedinci, kteří pravidelné mazání ochrannými krémy opravdu vyžadují. Není na tom nic špatného, jen uvádím oba příklady, protože každý pejsek je „originál“ a vy sami časem zjistíte, co mu nejvíce vyhovuje.

PODZIM / ZIMA

Na zimu mám připravené kombinézky a oblečky z fleecu. Na trhu je obrovské množství oblečků a doplňků, tak s výběrem určitě nebudete mít problém. Nedávám svým psům trička nebo oblečky pokaždé, vše záleží na počasí a na tom, jak jsou opálení. Abych byla úplně upřímná, oblíkám své pejsky opravdu minimálně. Samozřejmě, když je venku mráz -15 stupňů a my se chystáme na delší procházku, dětičky patřičně obléknu. Nejraději používám oblečky z fleecu, které jsou jako kombinézka v celku s oblíkání přes hlavu a mohu přidat péřovou vestu nebo péřovou kombinézu. Někdo používá také botičky. Myslím si, že jsou fajn, ale musíte narazit na opravdu kvalitní, aby se nevyzouvaly. Ideální jsou od firem, které se zabývají sportovní výbavou pro pejsky. Teď jsem stále hovořila o dlouhých procházkách, ale na normální, rychlé zimní venčení – vyčůrat, proběhnout a domů své „Amičky“ vůbec neoblíkám. Otužování je velmi zdravé a posiluje celou obranyschopnost organizmu. AHT je teriér a ne pejsek do kabelky J. Možná teď kroutíte hlavou, ale věřte, čím méně budete v tomto směru pejska rozmalovat, tím menší zdravotní problémy budete muset řešit.

Moc ráda vám doporučím nejkvalitnější psí oblečky na trhu a velmi ráda sděluji kontakt na mou kamarádku, která šije naprosto skvělé fleecové oblečky přímo na míru. Ty si já i mnoho mých přátel nemůžeme vynachválit. Můžete jí kontaktovat e-mailem: iwush@volny.cz Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

DRÁPKY

Štěňata AHT rostou jako z vody, takže musíte zkracovat drápky KAŽDÝ týden, aby stále měly rozumnou délku. Určitě je nechcete nechat přerůst , jinak tlapka ztratí svůj hezký vzhled . Příliš dlouhé drápy mohou negativně ovlivnit pohyb psa a znepříjemnit chůzi . Krátké drápy jsou velmi důležité. Příliš dlouhé drápy mohou dokonce vrůstat do polštářků. Používám klasické kleštičky na psí drápky. Hlavně musíte dávat pozor, aby jste drápek nezastřihli příliš moc. Je to potom pro pejska velice bolestivé. Dráp hodně krvácí a pes nikdy na špatný zážitek nezapomene. Pokud Váš pejsek u toho zlobí, nikdy ho nechvalte ve snaze ho uklidnit, protože si to vyloží jako odměnu za špatné chování. Jednoduše ho ignorujte a odměňujte pouze tehdy, když se chová dobře. Můžete mu dát nějakou oblíbenou hračku nebo pamlsek u kterého zapomene, co mu vlastně děláte a stříhání proběhne rychle a bez zbytečných nervů a stresů. Pejsek by si měl na ošetřování drápků zvyknout, protože v dospělosti je ideální ošetřovat drápky cca každé dva týdny. Při nakupování kleštiček nešetřete a kupte raději dražší, ale kvalitnější značkové kleštičky. Určitě se to vyplatí. Pokud na odstřihnutém drápku zůstanou nějaké nerovnosti, můžete drápek dočistit pilníčkem.

drapky

UŠI A ZUBY

V neposlední řadě se nesmím zapomenout zmínit o čištění oušek a zoubků. I když má většina Amíčků ouška postavená, což je výhodou, že se méně špiní, je potřeba jednou za čas, podle potřeby každého jedince ouška vytřít tyčinkou na čistění uší. Dejte pozor, aby jste nezasunuli tyčinku moc hluboko a nepoškodili tak bubínek. Čistění zoubků také není od věci. Přeci jen se jedná o malé plemeno s malou tlamičkou a tím pádem prostor pro znečištění a usazovaní zubního kamene je větší. Zubní kámen snadno odstraníte nehtem nebo ....... U pejska, který je krmení BARFEM, tj. syrová strava ( maso, přílohy, zelenina atd. ) musí být péče o zoubky malinko zvýšená, protože si nemá o co zoubky čistit. U pejska krmeného granulemi, je toto riziko o malinko snížené, ale není to vždy 100%. Prostě malý pejsek, větší péče o zoubky.

To je zhruba to nejdůležitější, co by jste pro začátek měli vědět. Doufám, že Vám tyto informace pomohou. Určitě vás napadá ještě spousty nezodpovězených otázek, proto se ptejte. Ráda vám na cokoliv odpovím.

Děkuji a přeji co neméně starostí s vaším nahatým psím kamarádem.

Zdroj: http://www.puntovalentino.com/